Nový ústav má prispieť k ďalšiemu rozvoju rusínskeho jazyka a kultúry

14.03.2008 Prešov

Prešov 14. marca (TASR) - Inštitucionálnou bázou pre rozvoj rusinistiky v celej SR sa má stať novozriadený Ústav rusínskeho jazyka a kultúry (ÚRJK) na Prešovskej univerzite (PU). Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii v ...
Ústav je novou organizačnou jednotkou v štruktúre PU od 1. marca. Ako Matlovič zvýraznil, ide o logický dôsledok vývoja až k úplne samostatnému pracovisku s pedagogickými a vedecko-výskumnými úlohami. Je jediným svojho druhu v SR a tým aj najvyššou vedeckou autoritou pre oblasť rusínskeho spisovného jazyka, ktorý bol kodifikovaný v roku 1995. Učiteľstvo rusínskeho jazyka a literatúry je študijným programom v kombinácii s ďalšími 12 predmetmi, ktoré poskytujú hlavne také fakulty PU, ako sú pedagogická a filozofická.
Za veľmi solídne označil Matlovič doterajšie výsledky vedeckého bádania. Rektor očakáva, že po tom, čo Akademický senát PU vyjadril vo februári súhlas so zriadením ÚRJK, mu pomôže aj pri rozpise štátnej dotácie pre PU na rok 2008. V ústave sú zatiaľ traja zamestnanci.
Poverená riaditeľka ÚRJK PU Anna Plišková informovala, že ústav nadväzuje na doterajšie oddelenie rusínskeho jazyka a kultúry v rámci Ústavu regionálnych a národnostných štúdií PU. Ten sa od 1. marca transformoval na vedecko-výskumné centrum PU. Oddelenie fungovalo od roku 1998 a Plišková bola už medzi jeho prvými troma zamestnancami. Prví študenti nastúpili v akademickom roku 1999/2000. Doteraz je 25 absolventov. Od roku 2005 je akreditovaný bakalársky stupeň študijného programu rusínsky jazyk a literatúra, najnovšie sa usiluje o akreditáciu magisterského stupňa toho istého programu.
V súčasnosti študuje rusínsky jazyk jeden študent, v posledných dvoch akademických rokoch sa postupne vzdalo štúdia 21 osôb. Podľa Pliškovej to signalizuje nie najlepšie národnostné povedomie u Rusínov, na druhej strane chcú zatraktívniť štúdium. ÚRJK plánuje spojenie s podobnými pracoviskami rusinistiky na univerzitách v Krakove, Novom Sade a v Nyiregyháze. Chcú pripraviť deň otvorených dverí a zorganizovať letnú školu rusínskeho jazyka. K štúdiu rusínčiny mienia prilákať aj tých, pre ktorých tento jazyk nie je materinský.
Zriadenie vysokoškolského pracoviska so zameraním na rusínsky jazyk bolo v roku 1993 jednou z ústredných požiadaviek organizácií pôsobiacich medzi touto národnostnou menšinou, k obrodeniu ktorej došlo po roku 1989.
 

Vyberte región

mark